Wat is een Fidget Cube of friemelkubus?

Een tijd geleden was de Fidget Spinner een echte hype, maar ken je ook de Fidget Cube. Deze friemelkubus is bedoeld als afleiding en anti stress speelgoed. In dit artikel leer je meer over de friemelkubus en zijn oorsprong.

Oorsprong friemelkubus

De friemelkubus, oftewel Fidget Cube, is ontstaan tijdens een Kickstarter-project. Een object om mee te friemelen achter je bureau, bedacht door Matthew en Mark McLachlan. Het is een kleine kubus met aan iedere zijde knopjes waar je op kan drukken. Mark en Matthew hebben vier jaar aan het blokje gewerkt om op deze manier hun eigen ‘gefriemel’ in een blokje te verwerken. Ze hebben de friemelkubus zo ontworpen zodat je ermee kan friemelen, zonder dat iemand het hoeft te zien. 

Het design van het anti stress speelgoed

Naast dat de friemelkubus diverse kanten heeft, is het kubusje ook beschikbaar in diverse designs. Zo zijn er simpele designs in zwart of wit met een accentkleur, maar er zijn ook exclusievere collecties. Denk aan een serie met Marvel karakters.  Veel mensen zien omschrijven het ook als een (anti) stress dobbelsteen.

Verder hebben Matthew en Mark zich gefocust op een rond design, waardoor er geen harde of puntige hoeken zijn. Op deze manier is het erg comfortabel om met de friemelkubus te spelen.

De diverse kanten van een friemelkubus

In de basis heeft de friemelkubus zes kanten: schakelen, glijden, klikken, draaien, rollen en ademhalen. Doordat iedere kant anders is, verveelt het niet kubusje niet gauw.

Schakelen
Met de schakelkant, kun je de flipper van de ene kant naar de andere kant klikken. Je kunt het vergelijken met het aan- en uitschakelen van een lichtknop. Wanneer je je vinger van de ene kant naar de andere kant verplaatst om te klikken, dan krijg je een hard klik geluid. En als je je vinger tegen de flipper aanhoudt, dan verminder je het geluid. Op deze manier is het meer een soort wipwap.

Glijden
De kant waarmee je kan glijden, lijkt een beetje op een joystick van een gamecontroller. Ook de bewegingen zijn hiermee te vergelijken. Je kan het rondje van de ene kant naar de andere kant laten glijden en rondjes draaien.

Klikken
Aan de klikzijde vind je vijf drukknopjes. Het doet denken aan de zijde van een dobbelsteen. Deze knopjes kun je indrukken. Waarbij er twee knopjes aanwezig zijn die bij het indrukken een harder klikgeluid maken en die om iets meer kracht vragen. Deze knopjes zijn vergelijkbaar met het indrukken van een pen. Daarnaast zijn er twee knopjes die zacht drukken en geen geluid maken. De middelste knop zit er precies tussenin, qua geluid en kracht.

Draaien
Aan de kant waar je kan draaien, vind je een rond plat vlak. Deze maakt een licht ratelend geluid wanneer je de spin draait. Bij het draaien trilt de spin licht. Daarnaast vind je er een klein rondje, hiermee kan je het geheel makkelijker ronddraaien.

Rollen
De kant waarmee je kan rollen, heeft twee opties: tandwieltjes en een metalen balletje. Met beide vormen kan je rollen. Met het metalen balletje kun je ook een klikgeluid maken door het balletje in te drukken. De tandwieltjes kun je los van elkaar bewegen en ook dit geeft weer een soort ratelend geluid.

Ademhalen
Als laatste bevat de friemelkubus ook een kant waarmee je kan ‘ademhalen’. Het is gebaseerd op een ‘worry stone’. Deze stenen stonden vroeger bekend om het loslaten van spanning, wanneer je over de steen wreef. Aan deze kant van de kubus is het ook de bedoeling dat je er overheen kan wrijven.

Voor wie is de Fidget Cube?

Je kunt de friemelkubus in speelgoedwinkels vinden, maar toch betekent dit niet dat de friemelkubus enkel voor kinderen is gemaakt. De Fidget Cube is geschikt voor iedereen die regelmatig met spullen zitten te friemelen of met pennen zitten te klikken. Het helpt je om de aandacht erbij te houden en neemt de ruis weg. Het is dan ook heel geschikt om te gebruiken tijdens een vergadering of college. Maar ook tijdens het reizen, tv-kijken of studeren. Eigenlijk op ieder moment dat je tot rust wilt komen of geconcentreerd wilt blijven.

Voor- en nadelen van de friemelkubus

Nu heeft ieder product zo zijn voor- en nadelen. Nu vraag je je wellicht af: wat zijn de voor- en nadelen van een friemelkubus? We zullen de belangrijkste voor je op een rijtje zetten. 

Voordelen
In de basis is een friemelkubus een prima product met fijne voordelen. Zo past het formaat goed in de meeste handen en is het juist door het kleine formaat gemakkelijk mee te nemen. Het past namelijk ook gewoon in je broekzak. Daarnaast heeft dit anti stress speelgoed diverse kanten met verschillende onderdelen, waardoor er voor ieder wat wils aan zit en je je niet gauw hoeft te vervelen met de kubus. Verder is het product zacht afgewerkt en heeft het geen harde randen of hoeken. En per slot van rekening is de kubus ook nog eens beschikbaar in verschillende designs.

Nadelen
Dat neemt niet weg dat er ook een aantal nadelen te benoemen zijn. Zo maakt de kubus niet enorm veel geluid, maar kunnen de kanten met geluidseffecten wel storend werken voor de mensen om je heen. Daarnaast heeft de kubus een aantal kanten met kleine onderdeeltjes, welke voor mensen met grote handen wellicht lastig te bedienen zijn. Verder moet je de Fidget Cube wel altijd binnen handbereik hebben, anders ben je geneigd om een ander object (zoals een pen) te pakken. 

Helpt een Fidget Cube echt tegen stress?

We kunnen concluderen dat de friemelkubus een fijn product is voor mensen die graag iets in hun handen houden of zich goed willen concentreren. Echter wordt de Fidget Cube ook anti stress speelgoed genoemd. Nu is het niet zo dat de friemelkubus direct stress vermindert, maar het zorgt er wel voor dat je beter je aandacht erbij kan houden. Op deze manier ben je in staat om gesprekken en taken efficiënter af te ronden. In die zin kan de Fidget Cube wel bijdragen aan het verlagen van de algemene stress. 

Heb jij al een friemelkubus?

Klik hier om naar de verschillende fidget cubes te gaan.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd